BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Rumunija /Transilvanija/DrakulaOpste informacije o Rumuniji

VALUTA: Lei (rumunski lej) pod novom oznakom RON
1 EURO = 3,7 RON (feb 2008)

kako stici
1..Direktni Voz: Svako poslepodne krece voz iz Beograda i stize u Bukurest u ranim jutarnjim casovima.
2. Saopstvenim prevozom :

a)Beograd-Djerdap-Krajova-Pitest-Bukurest (600 km) oko 8-10h voznje
Ovo je najkraci i najbrzi put od Beograda do Bukuresta,Crnog mora i delte Dunava.Uz put cete imati priliku da vidite divne pejzaze kanjona Dunava –Djerdap,ali na teritoriji Rumunije ovo je sa turisticke tacke gledista neinteresantna zona.
GLAVNI GRANICNI PRELAZI:

Beograd-Vrsac- VATIN-STAMORA MORAVITA-Temisvar

Beograd-Kladovo-DJERDAP-PORTILE DE FIER-Drobeta Turnu Severin

PUTEVI U RUMUNIJI:

Auto put Pitest-Bukurest- Konstanca (Crno more) ukupno 335km,bez naplate

Glavni putevi uglavnom dobri i bez problema.

Na granici treba da kupite karticu (vignieta) koja, u zavisnosti od snage automobile, ne iznosi vise od 10 evra i vazi mesec dana za sve puteve u Rumuniji.
RUMUNSKA KUHINJA:

U principu slicna nasoj sa uticajima turske,madjarske i zapadno evropske kuhinje.

Najpopularniji specijaliteti: corbe (de burta ili nesto kao skembe corba,ali bolje;de perisoare ili od povrca;de fasole ili od pasulja itd.),

mici ili cevapcici,samo sa dodatkom drugacijih zacina,

sarma,kobasice,rostilj…

U kuhinji se dosta koristi paradajz kao dodatak skoro svim kuvanim jelima.


PICA:

Rumunija je poznata po dobrim vinima.Preporucujemo Recas (iz rumunskog Banata),Murfatlar (Crno more),Cotnari (rumunska Moldavija),Jidvei (Transilvanija).
RUMUNSKA OBALA CRNO MORE
Crnomorska obala Rumunije pruza mogucnost ugodnog letnjeg odmora.Prostrane plaze prekrivene finim sitnim peskom i talasi karakteriticni za Crno more obecavaju ugodjaj drugaciji od onog na Jadranu.Karakteristika rumunske obale su i brojna jezera rasuta duz cele obale.Odmaralista nose nazive po planetama kao sto su Saturn,Neptun,Venera,Jupiter ...gde svako prema svoijm sklonostima, mogucnostima i zeljama moze pronaci prijatno mesto za odmor.

Mamaja,najrazvijenije letovaliste na rumunskoj obali,nudi mnostvo zabavnih sadrzaja medju kojima su Aqua Park,Telegondola i Delfinarijum.Takodje,Mamaja je,pored Neptuna i Juptera, omiljeno porodicno letovaliste.Od ostalih odmaralista preporucujemo Kostinesti,posebno za studente i mlade,Vama Veke,mali raj za kampere,bajkere i rokere.Po povoljnim cenama i lepim plazama poznato je odmaraliste Eforie Nord.BRASOV
Brasov je veliki grad od 280 000 stanovnika u Transilvaniji.Nalazi se 170 km od Bukuresta.Okruzen Karpatima,Brasov je zaista pravo turisticko mesto.Stara centralna zdanja cuvaju duh srednjeg veka i odisu prosloscu .Veliki uticaj na grad ostavili su nemacki kolonosti, koji su se doseljavali u nekoliko navrata.Impresivna Crna crkva je jedan od simbola Brasova.Grad je vrlo ziv,sa nekoliko hotela,dosta restorana,prodavnica,super i hipermarketa.

Zicarom se mozete odvesti do vrha planine Postavarul,odakle se pruza izvanredan pogled na panoramu grada.U blizini je i ski centar Pojana Brasov,a na oko 20 km od centra grada nalazi se Drakulin zamak.Bran-Drakulin Zamak
Zamak Bran nalazi se 30 km od Brasova.Izgradjen je 1377. u granicnoj zoni izmedju Transilvanije i Valahije donacijom grada Brasova,a uz dozvolu madjarskog kralja Ludoviga I Anzujskog.Tvrdjava deluje pomalo “dramaticno”, posto se nalazi na vrhu stene sa koje se pruza pogled na okolne planine.

Zamak koji se nalazi tacno na granici nekadasnje dve imperije,Austrougarskog i Otomanskog carstva,imao je vaznu ulogu u odbrani od turskih napada,a bio je i trgovinska zona.Zamak je bio napadnut nekoliko puta i od strane valahijskog vladara Vlada Cepesa Drakule,kao osveta upravi grada Brasova zbog nepostovanja trgovinskih ugovora.Vlad Cepes bio je zarobljen jednom prilikom dva meseca u ovom zamku.Bran je tokom istorije bio pod upravom grada Brasova,Ugarske,Transilvanije i Valahije.Grad Brasov donirao je zamak 1920. rumunskoj kraljevskoj porodici i tada je transformisan po ukusu kraljice Marije u kraljevsku rezidenciju.

Nakon 27 godina, komunisticki rezim,koji je dosao na vlast u Rumuniji,konfiskovao je Bran i u vlasnistvu drzave ostao je sve do pocetka 2007.Tada je vracen Dominiku de Habsburgu,jednom od naslednika kraljevske familije.Bran zamak danas je muzej inspirisan legendom o Drakuli.

0 коментара: