BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Dvojica Srba ukrali slike vredne 112 miliona evra

Dvojica državljana Srbije osumnjičena su za najveću krađu umetničkih slika u Evropi - pljačku četiri slike Vinsenta van Goga, Kloda Monea, Edgara Degaa i Pola Sezana, procenjene na 112 miliona evra, koje su u oružanom napadu u februaru prošle godine odnete iz muzeja u Cirihu.Srpska policija je pre dva meseca došla do podatka o identitetu dvojice muškaraca za koje se sumnja da su učestvovala u pljački. Ova informacija, posle provera, prosleđena je policiji Švajcarske, kaže izvor iz vrha MUP Srbije.
On navodi i da je zatim u saradnji sa kolegama iz Švajcarske nastavljena akcija kako bi se otkrilo gde se kriju dvojica osumnjičenih, ali i ko je naručilac krađe.
„Obojica osumnjičenih su odranije poznata policiji jer su se dovodili u vezu sa jednom od pljački juvelirnica u Evropi. U muzej u Cirih upali su sa još jednim saučesnikom, a pretpostavljamo da ih je i napolju u automobilu čekao saučesnik. Na njegovoj identifikaciji, kao i identifikaciji ostalih mogućih pomagača koji su služili kao logistika u pljački, trenutno se radi”, kaže izvor l.
Slike su ukradene 10. februara po podne, iz kolekcije Emila Birlea, kada su trojica maskiranih pljačkaša pola sata pred zatvaranje ušla u muzej.
Ciriška policija dan kasnije saopštila je da su pljačkaši naterali osoblje da legne na pod, a potom ušli u glavnu izložbenu salu u prizemlju zgrade i skinuli slike sa zida.
„Radi se o do sada najvećoj krađi počinjenoj u Švajcarskoj, a sigurno i u Evropi. Lopovi su posle krađe pobegli u pravcu mesta Colikon, jugoistočno od Ciriha. Osoblje muzeja, srećom, nije povređeno”, izjavio je tadašnji portparol policije Mario Kortezi.
On je naveo i da je policija na mesto krađe stigla nekoliko minuta po odlasku lopova i naveo da je jedan od kradljivaca govorio nemački sa slovenskim akcentom.
Dve ukradene slike, procenjene na 44 miliona evra, nađene su dva dana posle pljačke, dok se za ostale dve i dalje traga.
„Slike Monea i Van Goga nađene su na zadnjem sedištu automobila parkiranog kod Psihijatrijske bolnice u Cirihu”, saopštila je tada švajcarska policija.
Tamošnji mediji naveli da je vozilo bilo napušteno i otključano, i da je policija odmah po pozivu osoblja bolnice kojima je bio sumnjiv beli automobil, zatvorila oblast oko Univerzitetske psihijatrijske klinike. Nađeni automobil policija je zatim odvezla na ispitivanje, a lokalna TV stanica „TeleZuri” objavila je izjavu svedoka koji je naveo da su u automobilu bile slike na kojima je bilo napisano ime Birleovog muzeja.
Lukas Glor, direktor muzeja iz kog su slike ukradene, potom je potvrdio da su nađene Moneova slika „Bulke kod Veteja” i Van Gogova „Grana kestena”.
Izvor navodi da je sada glavni zadatak policije da otkrije gde su druge dve slike, Sezanov „Dečak u crvenom prsluku” i slika „Ludovik Lepik i njegove kćerke” Edgara Degaa.
Portparol ciriške policije Marsel Štreber je izjavio da njihova policija i dalje intenzivno radi na rasvetljavanju ovog slučaja, koji je okarakterisan kao najveća pljačka u poslednjih deset godina u Švajcarskoj.

IZGLEDA DA SU UMETNICKA DELA INDENTICNA SLIKAMA KOJE SAM RANIJE POSTIRAO NA SVOM BLOGU,slike ukradene u Cirihu.
postove o ukradenim slikama mozete videti OVDE i OVDE

0 коментара: