BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Praznik prenosa mostiju Svetog Djordja


Kako se blizi vreme slava na jesen postiram nekoliko podataka o mojoj slavi.

Moja krsna slava je Djurdjic(ili Sveti Georgije).Slava se obelezava 16.novembra.Djurdjic je jedna od najčešćih slava a crkva ga pominje kao borca za hrišćastvo i velikomučenika.

Sveti Georgije koji je, kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišcana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru, pogubljen je 303. godine.

Propovedao je novozavetnu veru i, prema predanju, čak je i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo.

Oboje su osudjeni na smrt odsecanjem glave, a predanje kaže da je carica je preminula pre izvršenja carske naredbe.

Na pravoslavnim ikonama i srednjovekovnim freskama sveti Dojordje je predstavljen kako sa krstastim mačem ubija aždaju koja je simbol pagnske vere.U pravoslavnim manastirima sveti Djordje je prvi u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.

Sveti Georgije je veoma poštovan u našem narodu i slavi se dva puta godišnje - kao praznik prenosa moštiju svetitelja (Djurdjic) i 6. maja (23. aprila po kalendaru SPC) kada se obeležava dan njegove smrti (Djurdjevdan). U bogoslužbenom kalendaru samo je Djurdjevdan obeležen crvenim slovom, dok Djurdjic ne spada u zapovedne praznike iako je od velikog značaja za pravoslavnu crkvu.Na liturgijama u hramovima pominju se stradanja svetog Djordja, čije su mošti po želji samog svetitelja prenesene u Lidu palestinsku, u hram njemu posvećen.

2 коментара:

Retka Zverka је рекао...

Srećna ti slava, svako dobro i sve najbolje ti želim!

uncafediarte је рекао...

Hvala puno