BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Najveci svetski reziseri/ Wim Wenders


Wim Wenders


Vim Venders je rođen 1945. u Dizeldorfu - Nemačka. Započeo je studije medicine i filozofije. Međutim,
svoje akademsko obrazovanje prekida i odlučuje da postane slikar. Venders se seli u Pariz 1966. U
tom periodu postaje redovan posetilac Francuske Kinoteke. Studirao je na Školi za film i televiziju u
Minhenu. Svoju producentsku kuću je osnovao 1974, a član Akademije umetnosti postao 1984. u
Berlinu. Venders pomaže da se ponovo definiše nemačka kinematografija, pa producira neke od
najimpresivnijih radova koji su ikada urađeni na filmu. Jednako dobro barata dokumnetarnom
tradicijom, kao i dramskim delima, stvarajući svoj prvi dokumentarni film 1980. sa Lightenin Over
Water, dok mu je Buena Vista Social Club doneo nominaciju za Oskara za najbolji dokumentarni film.
Najviše uspeha kod kirtike imao je sa filmom Pariz, Teksas. Film je osvojio glavne nagrade na
festivalu u Kanu, kao nagradu BAFTA za najbolju režiju. Bio je predsednik Evropske Filmske
Akademije sve do 1996. Godine 1993. postao je profesor na Koledžu za film i televiziju.

Rođen u Dusseldorf-u neposredno nakon završetka II svjetskog rata, njemački filmski režiser, Wim Wenders odrastao je gledajući američke filmove. Nije bio prvenstveno zainteresovan za komercijalne filmove, nego je, umjesto toga, fascinirao se filmovima niže klase, a posebno melodramama i versternima. Poslije studija studija medicine i filozofije u rodnoj državi Wenders je počeo studirati primjenjenu umjetnost u Parizu (meka za gledanje američkih filmova), a zatim se vratio u domovinu da pohađa minhensku Akademiju filma i televizije.
Prije nego je počeo da režira svoje sopstvene male filmske projekte, Wenders je pisao filmske kritike. 1970. godine sa nekoliko prijatelja oformio je produkciono-distribucionu firmu Filmverlag Der Autoren. Summer in the City (1970) je bio Wenders-ov prvenac, ali je 1973. godine adaptacijom Nathaniel Hawthorne-og The Scarlet Letter postao poznat i van granica Njemačke. Film je obuhvatao mnogo dostignuća. Najviše primjećena je bila gluma Senta Berger kao Hester Prynne i uspjeh predstavljanja krajolika sedamnaestog vijeka.

U tom trenutku, Wenders je počeo snimati ciklus drumskih filmova inspirisanih američkim filmovima te vrste poput: Easy Rider (1970) i Two-Lane Blacktop (1971). Tri njegova filma iz ovog žanra ostvarila su veliki uspjeh: Alice in the Cities (1974), The Wrong Move (1975) i Kings of the Road (1976). Za svoj prvi film na engleskom jeziku The American Friend (1977), Wenders je angažovao svoja tri američka filmska idola: glumac Dennis Hopper (režiser/glumac u filmu Easy Rider) i kultne režisere: Nicholas Ray (Rebel Without a Cause) i Samuel Fuller (The Steel Helmet). Wenders se kasnije pojavljuje kao ko-režiser filma Lightning Over Water (1980) sa Nicholas Ray-em.
Wenders-ovi, "američko" finansirani filmovi Hammett (1980) and Paris, Texas (1983) su bili veoma značajni u oživljavanju atmosfere vremena i mjesta toga doba. Ipak, on je volio raditi u Evropi iako je bio ispred njegovih spozora, pogotovo kada je rukovodio svojim sopstvenim studijom, Gray City. Wenders povratak njemačkim filmovima bio je 1987. godine sa filmom Wings of Desire.
1987. godine dobija nagradu za najbolju režiju u Kanu, a 1988. godine Evropska filmska Akademija mu dodjeljuje istu nagradu. I danas režira i piše scenarije za mnoge filmove.

0 коментара: