BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

GRCKI MITOVI 3

Tezejevi podvizi

Atinjani su voleli i postovali kralja Egeja.Uprkos tome on je bio nezadovoljan i vrlo nesretan zato jer nije imao sina koji bi ga nasledio na prestolu.Upitao je za savet prorociste u Delfima.
Sta mi je ciniti kako bih dobio sina?
Moras se oyeniti Etrom,kcerkom kralja Trezena,glasio je odgovor. ali ne smes dopustiti da ona ikad podje sa tobom u Atenu!
Egej ode kralju Tezenu,zaprosi Etrinu ruku i ozeni se njome.Nakon nekog vremena,kad je ona ocekivala dete,Egej je odvede do velike stene i rece joj: Etra,ja se moram vratiti u Atenu,ali ti ne moyes poci sa mnom.Ako nase dete bude decak,reci mu da sam ovde sakrio svoj mac i sandale.Ako mu podje za rukom da ih pronadje,neka bez premisljanja dodje u Atenu.Ja cu ga prepoznati.Zbogom ostaj!
Egej se vrati u Atenu i nakon nekoliko meseci dobi vest da je Etra rodila decaka.Kralj se vrlo razveseli jer je napokon dobio naslednika,ali u isti mah i rastui jer nije znao da li ce ikada videti svoga naslednika.Njegov sin je dobio ime Tezej.Egej je u svojoj palati razmisljao:Hoce li moj sin narasti i postati snazan?Hoce li biti dovoljno jak da pronadje moj mac i snadale?
Kad je Tezej navrsio sesnaest godina,Etra ga dovede do stene i rece mu:Sine moj,ovde te ocekuje tvoj prvi podvig.Ako uspes podici ovu stenu i uzeti ono sto lezi pod njom,poci ces u Atenu i upoznati kralja Egeja,svoga oca!
Tezej bez napora podignu stenu i uzme mac i sandale.Zamoli zatim majku da mu dopusti da podje u Atenu,a ona mu odgovori:Idi sine moj,no na putu do Atene vrebaju razne opasnosti.U okolni gradova Epidaura,korinta,Megare i Eluzine,kroz koje moras proci na svome putu,zive okrutni razbojnici koji pljackaju i ubijaju putnike.
Ne brini majko.Znam kako cu se od njih odbraniti.
I Tezej krene na put.U blizini Epidaura presretne ga razbojnik Perifet.
Znas li ti uopste kuda si krenuo?Umesto odgovora Tezej izvuce mac iz korica i ubije razbojnika.Na putu prema Ateni Tezej stigne u blizinu grada Korinta i nadje se lice u lice sa razbojnikom Sinisom.Bio je to vrlo okrutan covek koji je prisiljavao prolaznike da vrhove borova tako dugo drzi savijene prema zemlji dok se ne bi zamorili i ne bi ih vise mogli drzati.jadni bi ljudi tada bili odbaceni visoko u zrak i smrskani o stenje.I tezej je bio stavljen na probu,ali njeogva snaga je bila tolika da je iscupao stablo bora,pograbio Sinisa i ubio ga.
Prolazeci pored Megare ,Tezej sretne treceg razbojnika cije ime je bilo Skiron.Bio je to ceovek golema stasa koji je svoje zrtve vrebao sedeci na vrhu stene nadvijene nad more.Svoje zarobljenike dovlacio je na tu stenu i zatim ih sunovracao u more.Kad bi ih prekrili valovi,iz svoga skrovista na grebenu izlazila bi dzinovska kornjaca i gutala nesretnike u jednom zalogaju.
Skiron ih je sa svoje stene promatrao kako umiru i zadovoljno hihotao.tada se pojavio Tezej,savladao Skirona i bacio ga u more gde je zavrsio jednako kao i njegove zrtve.
Atena je bila sve bliza,ali u blizini grada Eleuzine cekao je na Tezeja razbojnik Prokurst,najokrutniji od svih razbojnika.Hvatao je putnike i nakon sto ih je opljackao odvlacio ih je u svoju kucu i polegao onde na postelju.Ako ime je postelja bila po meri,pustao bi ih na slobodu.Ako bi pak bila veca od nje,Prokurst bi im odrezao noge.Ako su bili kraci razbojnik bi ih rastezao cekrkom tako dugo da im postelja ne bi bila po meri.Bilo ovako ili onako,zrtve su umirale u strasnim mukama.Kad se pojavio Tezej,udario je Prokursta na iste muke kojima je razbojnik mucio druge a nakon toga ga ubio.
Na kraju Tezej ovencan slavom pobednika stigne u Atenu kralju Egeju pokaze mac i sandale koje su mu nekoc pripadale.Kralj ga doceka i pozdravi svoga sina i naslednika.

0 коментара: