BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Guinness world records

COVEK

Najraniji covek
Covek(Homo Sapiens) je vrsta u potporodici Hominae porodice Hominidae koja pripada natporodici Hominoidea iz podreda Simiae iz reda Primata infra-klase Eutheria potklase Theria iz klase Sisara potplemena Kicemnjaka plemena Chordata,iz podcarstva Metazoa zivotinjskog carstva.
Najstariji primat -Prvi primati pojavili su se pre oko 69 miliona godina.Prvi clanovi podreda Anthropoidea poznati su,kako iz Afrike tako i iz Juzne Amerike pre 35-40milona godina,kada su dva infra-reda Platyrrhini i Catarhhini iz Novog,odnosno Starog sveta vec bili izumrli.
Najstariji hominoid- Za nadjene ostatke hominoida iz okoline Soluna u Grckoj tvrdi se da su stari 25 miliona godina pa se smatra da su upravo oni najstariji dokaz pra coveka (coveka i njegovih majmunskih predaka).
Najstariji hominid- Osobenosti tipicne za Hominidae,kao sto su veliki mozak i dvonozno kretanje pojavili su se tek kasnijeNajstariji ostatak hominida jeste 5 centimatara duga kosta nekog juznog majmuna u Keniji.Starost joj je procenjena na 5,6-5,4 milona godina.
Najstariji red Homo-Najstarija vrsta roda homo jeste Homo habilis ili Spretan covek.Najveca starost pripisana fosilia iz ove vrste iznosi 1,9 miliona godina.
Najstariji Homo erectus-Najstarijeg "uspravnog coveka" predak danasnjeg razumnog coveka otkriven je u Keniji.Nadjen je skelet visok 164 cm koji je pripadao 12 godisnjem decaku ,prcenjene starosti 1,6miliona godina.

0 коментара: