BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Galipolje



Na danasnji dan 25.aprila 1915.se održala bitka kod Galipolja na turskom poluostrvu Galipolje, kao jedna od važnih bitaka na ovom području u Prvom ratu.

Ujedinjene snage Britanskog carstva i Francuske su povele ovu bitku u nameri da zauzmu Istanbul, tj. Konstantinopolj, zapadno ime za osmanlijsku prestolnicu, i tako uspostave kontrolu nad strateški bitnim moreuzima Bosforom i Dardanelima. Pokušaj je bio neuspešan i u celoj bici poginulo je, kako se procenjuje, nekih 131.000 vojnika, dok je ranjeno 262.000.
Galipolje je ime istoimenog filma sa Mel Gibsonom u istoimenoj ulozi.
Jedan od najboljih filmova ratne tematike.Film pruza jednostavan scenario uz jake vizuelne poruke.Poruka je izrazito antiratna,a neke sekvence filma na momente cine film nadrealnim.
Film govori o perspektivnom atleticaru koji se na samom zavrsteku 1.svetskog rata zeli uclaniti u vojsku i otici na evropski front.Igrom slucaja upoznaje jednog drugog atleticara( Mel Gibson)koji po svaku cenu zeli da izbegne vojsku.
Na atletskim trkama u pustinjama Australije i on se nadje u vosci.
Obojica bivaju poslati na front u tursku gde ce videti da mesto u vojsci i nije tako zabavno kako se cinilo na prvi pogled.Galipolje je verovatno najpozatija bitka u kojoj su ucestvovali jedino dobrovoljci iz Australije i Novog Zelanda.
Izvrsna ekranizacija cuvene bitke reditelja Pitera Vira koji je stvorio mozda svoje najvece delo na celuloidnoj traci.

0 коментара: