BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sting - Fragilidad



Rebekah Del Rio: Fragilidad

THIS MUSIC IS HOT

bellissima video

bellissima!

I am so hooked on this song

More amazing drum player

I like drumms

plaza u Ulcinju


Ulcinj fotke







Najlepsa plaza na primorju

Još uvek neotkriven među turistima iz EU i slabije posećen od strane turista iz Srbije, Ulcinj je jedna od top destinacija u Crnoj Gori, poznat po dugim peščanim plažama i fascinantnoj arhitekturi.
Velika plaža (Plazha e Madhe) je najpoznatiji deo ulcinjske rivijere, 12 km duga peščana plaža najduža takve vrste u Crnoj Gori. Velika plaža počinje kod Rta Đerane, 5 km južno od centra Ulcinja, i prostire se do Ade Bojane. Plaža je najvećim delom vrlo široka, oko 50 m, pesak je fin i sitan, a voda plitka. Sunce se tu lakše podnosi, jer često duva jak vetar, a talasi su tada veliki.





Budva nove fotke




Kotor fotografije



Uske uličice, fascinantni trgovi, crkve i palate, glavni su adut Kotora. Ali, umesto peščanih plaža, naići ćete na male, ali funkcionalne betonske molove.
Kotor se nalazi na severu crnogorske obale, u najzavučenijem delu Bokokotorskog zaliva. Danas se širi oko zidina starog grada, koji je glavna atrakcija Kotora, i pod zaštitom je UNESCO-a.
Sam zaliv je najdublji prirodni fjord u Sredozemnom moru, a pejzaž okoline Kotora je spektakularan, sa okomitim liticama na samoj obali mora.
U stari grad se može ući kroz 3 kapije: Morska vrata (glavna kapija) današnji oblik dobila su u 16. veku, za vreme mletačkog providura Bernarda Renijera, kada je more dopiralo sve do ulaza. Građena su u renesansno-baroknom stilu, i okružena su masivnim kamenim blokovima, od kojih su sastavljeni i okolni kameni stubovi. Severna vrata su znatno manja od Morskih, i sagrađena su 1450, sa lančanim mostom preko reke Škudre. Južna vrata (Vrata od Gurdića) nisu imala samo jednu kapiju kao Morska i Severna, već čitav sistem od tri pojasa kapija iz različitih perioda gradnje.
Trg od oružja je glavni i najveći gradski trg, a ime je dobio u mletačko doba kada se na njemu popravljalo i skladištilo oružje. Na Trgu se nalazi Toranj za sat, Providurova (Kneževa) palata, zgrada Arsenala, Napoleonovo pozorište, i Kula gradske straže. Toranj za sat zauzima centralno mesto na Trgu od oružja, i nalazi se naspram glavnih gradskih vrata. Sagrađen je u 17. veku, a ispod Tornja od sata nalazi se Stub srama, gde su osuđenici bili javno kažnjavani. Palata Beskuća nastala je sredinom 18. veka i pripadala je nekada siromašnoj porodici Beskuća koja je uspela da se izdigne i dobije plemstvo. Porodična legenda kaže da je konte Jozo Beskuća nameravao da u svom posedu ima sto kuća, pa da nakon toga promeni prezime u Stokuća, ali mu to nije pošlo za rukom. Palata je jednostavne forme bez mnogo dekorativnih elemenata. Palata Bizanti jednom je fasadom okrenuta ka Trgu od oružja, a drugom prema ulici koja vodi ka Trgu od brašna. Sagrađena je u 14. veku, a nakon zemljotresa 1667. joj je dodato severno krilo. Na južnom krilu stoji grb sa inicijalima vlasnika Nikole Bizantija. Trg od brašna dobio je ime po magacinima za brašno koji su se tu nekad nalazili, a na njemu se danas nalaze palate plemićkih porodica Pima i Buća. Trg Svetog Tripuna - Na ovom trgu nalaze se zgrade najvažnijih institucija: zgrada Opštine, Biskupija, Istorijski arhiv, Zavod za zaštitu spomenika kulture, i katedrala Sv. Tripuna. Katedrala Svetog Tripuna - romanička crkva, nastala je 1166. godine na mestu na kojem se nalazila manja crkva iz 9. veka. Nekoliko puta je renovirana nakon zemljotresa 1667. Palata Drago građena je u 14. i 15. veku, u gotskom stilu. Danas je u palati Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture.
Biskupija je najstarija institucija u Kotoru, i nalazi se neposredno uz katedralu Svetog Tipuna, a pripadala je porodici Drago. Česma Karampana potiče iz 17. veka, i nekada je bila jedini izvor slatke vode u gradu. Ostale crkve - Crkva Sv. Luke (1195), Crkva Svetog Nikole (1909), Crkva Blažene Ozane (1221), Crkva Svete Klare (18. vek), Crkva Svetog Mihaila (15. vek) Zgrada Arsenala nalazi se u severoistočnom uglu Trga od oružja, koji je po njemu i dobio ime. Zgrada Napoleonovog pozorišta sagrađena je u 18. veku, a francuske okupacione vlasti su zgradu preuredile 1810. i pretvorile je u stalno pozorište.

sta u Bosni misle o Kusturici

Emir Hadzihafizbegovic

Pank opera Dom za vesanje

TIme Of The Gypsies



Sekvence iz filma "Dom za Vesanje"

”… Ciganin je stvorenje bez krsta i duse,pa niti mozes da ga kunes ni bratimis,ni icim na zemlji ili nebu zakunes…”

Ivo Andric

Ederlezi avela




Alo mange liloro - Edelezi Avela

Pravdiloda daye bre
jek kalo sabata. x2
Alo mange liloro,
me ki vojska te dzav. x2

Uke kotar daye bre
jekh kalo pampuri. x2
Amaneti daye,
te mishta menaya.

Ederlezi avela,
me khere na sijom. x2
ala loko nashti ljam
me dayatar me dade. x2

Ma rov daye gudlije,
pale ka avav mange. x2
Ederlezi ka avel,
meda kere ka avav. x2
-------------------------------------------------------------------------------------
English ederlezi avela

My own mother (daye)
Black (kalo) day has come.
Now it's time for me (mange)
to go to the army (vojska).

Mother, black (kalo) man came
And took away your son.
I leave my son to you
Take care for him strongly.

And on St. George's Day (Ederlezi)
I will not be at home

jos fotografija etno sela





Etno selo Bijeljina-prelepo mesto za odmor.

Fotografije etno selo




Postiram fotografije iz etno sela u Bijeljini.Prelepo mesto za posetu i odmor.




GRCKI MITOVI 3

Tezejevi podvizi

Atinjani su voleli i postovali kralja Egeja.Uprkos tome on je bio nezadovoljan i vrlo nesretan zato jer nije imao sina koji bi ga nasledio na prestolu.Upitao je za savet prorociste u Delfima.
Sta mi je ciniti kako bih dobio sina?
Moras se oyeniti Etrom,kcerkom kralja Trezena,glasio je odgovor. ali ne smes dopustiti da ona ikad podje sa tobom u Atenu!
Egej ode kralju Tezenu,zaprosi Etrinu ruku i ozeni se njome.Nakon nekog vremena,kad je ona ocekivala dete,Egej je odvede do velike stene i rece joj: Etra,ja se moram vratiti u Atenu,ali ti ne moyes poci sa mnom.Ako nase dete bude decak,reci mu da sam ovde sakrio svoj mac i sandale.Ako mu podje za rukom da ih pronadje,neka bez premisljanja dodje u Atenu.Ja cu ga prepoznati.Zbogom ostaj!
Egej se vrati u Atenu i nakon nekoliko meseci dobi vest da je Etra rodila decaka.Kralj se vrlo razveseli jer je napokon dobio naslednika,ali u isti mah i rastui jer nije znao da li ce ikada videti svoga naslednika.Njegov sin je dobio ime Tezej.Egej je u svojoj palati razmisljao:Hoce li moj sin narasti i postati snazan?Hoce li biti dovoljno jak da pronadje moj mac i snadale?
Kad je Tezej navrsio sesnaest godina,Etra ga dovede do stene i rece mu:Sine moj,ovde te ocekuje tvoj prvi podvig.Ako uspes podici ovu stenu i uzeti ono sto lezi pod njom,poci ces u Atenu i upoznati kralja Egeja,svoga oca!
Tezej bez napora podignu stenu i uzme mac i sandale.Zamoli zatim majku da mu dopusti da podje u Atenu,a ona mu odgovori:Idi sine moj,no na putu do Atene vrebaju razne opasnosti.U okolni gradova Epidaura,korinta,Megare i Eluzine,kroz koje moras proci na svome putu,zive okrutni razbojnici koji pljackaju i ubijaju putnike.
Ne brini majko.Znam kako cu se od njih odbraniti.
I Tezej krene na put.U blizini Epidaura presretne ga razbojnik Perifet.
Znas li ti uopste kuda si krenuo?Umesto odgovora Tezej izvuce mac iz korica i ubije razbojnika.Na putu prema Ateni Tezej stigne u blizinu grada Korinta i nadje se lice u lice sa razbojnikom Sinisom.Bio je to vrlo okrutan covek koji je prisiljavao prolaznike da vrhove borova tako dugo drzi savijene prema zemlji dok se ne bi zamorili i ne bi ih vise mogli drzati.jadni bi ljudi tada bili odbaceni visoko u zrak i smrskani o stenje.I tezej je bio stavljen na probu,ali njeogva snaga je bila tolika da je iscupao stablo bora,pograbio Sinisa i ubio ga.
Prolazeci pored Megare ,Tezej sretne treceg razbojnika cije ime je bilo Skiron.Bio je to ceovek golema stasa koji je svoje zrtve vrebao sedeci na vrhu stene nadvijene nad more.Svoje zarobljenike dovlacio je na tu stenu i zatim ih sunovracao u more.Kad bi ih prekrili valovi,iz svoga skrovista na grebenu izlazila bi dzinovska kornjaca i gutala nesretnike u jednom zalogaju.
Skiron ih je sa svoje stene promatrao kako umiru i zadovoljno hihotao.tada se pojavio Tezej,savladao Skirona i bacio ga u more gde je zavrsio jednako kao i njegove zrtve.
Atena je bila sve bliza,ali u blizini grada Eleuzine cekao je na Tezeja razbojnik Prokurst,najokrutniji od svih razbojnika.Hvatao je putnike i nakon sto ih je opljackao odvlacio ih je u svoju kucu i polegao onde na postelju.Ako ime je postelja bila po meri,pustao bi ih na slobodu.Ako bi pak bila veca od nje,Prokurst bi im odrezao noge.Ako su bili kraci razbojnik bi ih rastezao cekrkom tako dugo da im postelja ne bi bila po meri.Bilo ovako ili onako,zrtve su umirale u strasnim mukama.Kad se pojavio Tezej,udario je Prokursta na iste muke kojima je razbojnik mucio druge a nakon toga ga ubio.
Na kraju Tezej ovencan slavom pobednika stigne u Atenu kralju Egeju pokaze mac i sandale koje su mu nekoc pripadale.Kralj ga doceka i pozdravi svoga sina i naslednika.

E.M.Remark-Trjumfalna kapija

"On je išao. Naučio je svoju prvu lekciju. Pomozi ako možeš - učini onda sve, ali kada više ništa ne možeš da učiniš - zaboravi! Okreni se! Drži se čvrsto! Sažaljenje je stvar za mirna vremena. Ne kada se radi o životu. Pokopaj mrtvace i živi životom. Moraćeš ga još upotrebiti. Žalost je jedno, činjenice su drugo. Čovek žali manje zato što ipak vidi i priznaje činjenice. Samo se tako održava."

Mesa Selimovic-Tvrdjava


"Šta je to s nama i sa životom, u kakve se to konce splićemo, u šta upadamo svojom voljom u šta nevoljom, šta od nas zavisi, i šta možemo sa sobom. Nisam vješt razmišljanju, više volim život nego misao o njemu, ali kako god sam prevrtao, ispada da nam se većina stvari dešava mimo nas, bez naše odluke. Slučajnost odlučuje o mome životnom putu i o mojoj sudbini, i najčešće bivam doveden pred gotov čin, upadam u jedan od mogućih tokova, u drugi će me ubaciti samo druga slučajnost. Ne vjerujem da mi je unaprijed zapisan put kojim ću proći, jer ne vjerujem u neki naročit red ovoga svijeta. Ne odlučujemo, već se zatičemo. Strmoglavljeni smo u igru, punu nebrojenih izmjena, jednog određenog trenutka, kad nas samo ta prilika čeka, jedina koja nas može sačekati, u toku mješanja. Ne možes je zaobići, ni odbiti. Tvoja je, kao voda u koju padneš. Pa plivaš, ili potoneš."

carls bukovski



Ako hoćete nešto da uradite - idite do kraja. U suprotnom, ni ne počinjite. To bi moglo da znači da ćete izgubiti devojku, ženu, rodjake, poslove, i moguće je - glavu! Moglo bi da znači da nećete jesti dva ili tri, četiri dana... Moglo bi da znači da ćete se smrzavati na klupi u parku. Možda vam donese i zatvor, porugu i ismejavanje, ili izolaciju... Izolacija je dar, sve ostalo je proba vaše izdržljivosti... vaše želje da to - stvarno radite! A vi ćete uspeti. Uprkos odbijanju i slabim šansama, i biće bolje od bilo čega što možete da zamislite. Ako ćete da pokušavate - zato idite do kraja! Nema sličnog osećanja, bićete sami sa bogovima, a noći će bukteti u plamenu. Jahaćete život sve do savršenog smeha. I to je jedina borba vredna truda!

bukovski

Lepo bi bilo umreti za pisaćom mašinom umesto sa dupetom nabijenim u tvrdu gusku. Posetio sam prijatelja pisca u bolnici koji je umirao, milimetar po milimetar, na najgori mogući način. Ipak je tokom svake posete (kad je bio pri svesti) nastavljao da mi priča o svom pisanju (ne kao dostignuću već kao magičnoj opsesiji) i nisu mu smetale moje posete, jer je znao da tačno razumem ono što govori.Na njegovom pogrebu očekivao sam da se digne iz kovčega i kaže: "Kinaski, bila je to dobra trka, vredelo je." Nikada nije saznao kako izgledam jer je oslepeo pre nego što sam ga upoznao, ali znao je da sam shvatio njegovu sporu i užasnu smrt. Rekao sam mu jednom, da ga bogovi kažnjavaju zato što je tako dobro pisao.Nadam se da nikada neću tako dobro pisati, želim da umrem nad ovom pisaćom mašinom, tri reda pre kraja stranice, s dogorelom cigaretom medju prstima, dok radio i dalje svira.Hoću samo da pišem tek toliko dobro da završim tako.

GRCKI MITOVI 2













vise o grckim mitovima mozete procitati OVDE.

Herkul

U gradu Tebi lepotici Alkmeni i Zevsu rodio se decak po imenu Heraklo(Herkul).Zevsu se decak svideo i on ga odluci uciniti najboljim medju ljudima.Tako bi i bilo da decaka nije zamrzela Hera.Poslala je zato dve dzinovske zmije da ubiju Herakla dok je jos u kolevci.Kad je oko vrata osetio njihov stisak,Heraklo se probudi.Umesto da bude zadavljen,Heraklo zgrabi zmije za vrat i udavi ih.Heraklo je bio covek jak i ponosan,ali nije umio obuzdati svoju cud i lako bi planuo.dok je jos bio decak,nije znao koliku snagu poseduje.Jednoga dana baci on liru na svoga ucitelja glazbe i na mestu ga ubije.Potresena tim dogadjajem Alkmena kazni sina progonstvom iz kraljevske palate.Prepusti ga brizi pastira u planini.Herakla to nije razljutilo neo naprotiv odusevilo: naucio je loviti lukom i strelom,naucio je savladati strh od divljih zivotinja.Jednog dana heraklo dodje do mesta gde se racvao put u dva smera.Tu su stajale dve zene i njemu se ucini da su ceklai bas njega.Prva,lepa i ansejana rece Heraklu:Heraklo ja sam naslada.podji moji putem-na njemu ratse mekana trava i cvece a na kraju te ceka bogtstvo i sreca.
Druga zena ,naborana lica,pre ruzna nego lepa,rece mu ozbiljno:Heraklo ja sam vrlina.Podi mojim putem-poplocan je kamenjem i oivicen trnjem,ali na njegovom kraju ceka te bogatstvo i slava.idem s tobom-odgovori joj Heraklo bez razmisljanja.Heraklov put slave zaista je bio tezak.Kad ga jednog dana pbuzeo bes,Hera prebaci krvav povez preko njegovih ociju i Heraklo ubije svoju zenu i dvojicu sinova.Kad je zatim postao svestan svojih postupaka,dugo je prolevao suze u tuzi,ali njegov zlocin razgnevi bogove.
Kako bi okajao krivicu herako ode u Delfe.Svestenica Pitija objasni mu volju bogova i uputi ga sta mu je ciniti.Oticices u grad Trinit u sluzbu svome rodjaku,kralju Euristeju.Zanjega ces morati izvrsiti dvanaest poslova.Kada ih izvrsis bogovi ce ti oprostiti zlodelo sto si ucinio.Heraklo krene na put.Kad je usao u kraljevsku palatu grada Tirinta,bojazljivi kralj Euristej silno se uplasi.Heraklo ga Ohrabri recima:dosao sam ti ponuditi svoje usluge.
Kako bi ga sto pre uklonio iz svoje blizine,uz zarku zelju da mu Herklo vise ne izlazi na oci,Euristej rece:Idi u nemejsku sumu u kojoj lav ubija i ovce i goveda.Savladaj lava i donesi mu njegovu kozu.
Tvoja naredba ce biti izvrsena-odgovori Heraklo i uputi se u Nemeju.
Tamo ga neki seljak upozori na opasnost:Znas da je lav nesavladiv jer mu je koza trvda poput najtrdjeg oklopa?
To me ne brine-odgovori Heraklo, i udje u sumu.Kad ga je zivotinja ugledala,bacila se na njega.Heraklo se odluci boriti golim rukama.Zgrabio je lava za vrat pa je stezao tako dugo dok se zivotinja nije ugusila.

Bukovski


Mora da sam bio lud.Neobrijan.Majica puna rupa od cigareta.Jedina moja zelja je bila da imam vise od jedne flase u komodi.NIsam bio stvoren za ovaj svet i svet nije bio stvoren za mene, a nasao sam jos neke
slicne meni, i vecinom su to bile zene,zene sa kojima vecina muskaraca nikad ne bi pozelela da se nadje u istoj sobi,ali ja sam ih obozavao,one su me inspirisale da glumatam , kunem , sepurim se naokolo u gacama, govoreci im koliko sam veliki,ali samo sam ja u to verovao.One su se samo drale: Odjebi!Daj jos pica !... Te dame u paklu,te dame u paklu sa mnom....
vise o Bukovskom mozete procitati OVDE.

Bukowski








Odbojna mi je bila svaka ideja da postanem nesto,od toga mi je bilo muka....Da se ozenim,napravim decu,odlazim nekud na posao svakog bozijeg dana i vracam se.Ni u ludilu ...zar je covek samo zato stvoren:da izdrzi sve to i da onda umre?radije bih negde prao sudove,vracao se u svoju rupu i pio dok ne zaspim....

vise informacija o Bukowskom mozete procitati OVDE.

Charles Bukowski




Poznati americki pisac Carls Bukovski (1920-1994)

Kada ga je otac izbacio iz kuce,Bukovski pocinje svoje dugogodisnje skitanje po Americi,od jedne daleke obale do druge.



Sta sam radio pre svoje 35, kada sam poceo da pisem poeziju?umirao,dragi moj,umirao.Na neki nacin sam to i voleo.Poceo sam sa kratkim pricama,gladujuci po malim sobama sirom ove zemlje i pijuci previse jeftinog vina,slao te stvari casopisima, i kad bi mi ih vratili,cepao sam ih.Samo sam pisao te price i pio koliko god sam mogao... i onda je pice pobedilo.Pisanje je izgledalo imbecilno- kao prevara,igra za gnjavatore i ucitelje engleskog,igra za budale.Radio sam manji deo vremena,vrlo mali deo, i stvarno ne znam kako sam treao dalje.Pice je bilo bog.Nije bitno koji grad,koja godina,koje vreme...izbacivali su me iz jedne sobe za drugom zbog pijanstva i neplacanja kirije i dovodjenja zena kasno u noc.Tu nije postijao nikakav velikiplan,nikakva mudrost,nista nisam trazio.Bilo je samo sunce i kisa i sneg i kosmari i gluvarenje i pice ispred mene....

vise o Bukowskom mozete procitati OVDE

GRCKI MITOVI 1

Vise o grckim mitovima,Bitka bogova, mozete procitati OVDE.






PROMETEJ

Promatrajuci zemlju s planine Olimpa Zevs je razmisljao o tome kako ona izgleda prazna i pusta.Zemlju nastanili ljudi i zivotinje,no i jedni i drugi zive bedno,skrivajuci se u dubokim spiljama.Boje se jedni drugih i iz spilja izlaze jedino nocu da traze hranu.
Tom velikom strahu mora doci kraj-zakljuci Zevs,pozove Epimeteka,sina titana Japeta, i rece mu:Spusti se na zemlju i svakom stvorenju daj ono sto mu je potrebno da se brani,tako da svi mogu traziti hranu bez straha.
Ucinicu kako kazes,oce bogova.-odgovori Epimetej i spusti se na zemlju.Pozove sva stvorenja da izadju iz svojih skrovista i svako obdari onim sto mu je potrebno da se oslobodi straha.Jednima dade pandze i ostre zube derace,drugima krila da lete,ovim dobar njuh i istancan sluh,onima brze noge da mogu hitro pobeci,dok ostale obdari ili lukavoscu ili snagom.Covek jedini nije uspeo nadvladati svoj strah i ostao je skriven u svom skrovistu.Epimetej je zbog toga na njega zaboravio i nije mu da nista.
Epimetejev brat Prometej video je sve sto se dogodilo,a kako je voleo ljude nije se mogao pomiriti sa tim da oni postanu plen divljih zivotinja.Razmislio je i zakljucio da bi coveku mogao dati dar koji ce ga uciniti vladarom zemlje.Taj dar je vatra!
Uz vatru se zimi moze ogrejati,na vatri moze skuvati meso koje sirovo ne moze jesti,vatra ce oterati zveri i osvetljavati mu spilje.
Vatra medjutim pripada bogovima i oni je ljubomorno cuvaju u velikim zemljanim posudama.Za vatru se brine i cuva je Hefest,bog kovac.
Uprkos tome,Prometej odluci ukrasti vatru.Jedne noci ,nakon sto je uspavao Hefesta peharom omamna vina,ukrade on nekoliko zeravica i sakri ih u supljinu zeleznog stapa.Zatim pohita ljudima ,i objavi im da im donosi dragoceni dar.
Na zemlji planu mnogo vatre i oko njih se okupe ljudi radujuci se.
Plamenovi,dim i klicanje zacudi Zevsa ,u trenu shvati sta se dogodilo pa zagrmi gnevnim glasom;Bog koji je ukrao vatru bice najstroze kaznjen!To je Prometej i ja ga vidim dole medju ljudima.Hefeste,tebi je vatra bila poverena na cuvanje i ti ces sada
izvrsiti moju volju!Idi i dovedi Prometeja preda me!
I tako je Pometej bio prikovan uz okomitu liticu.Kad je zakivao neraskidive lance,Hefest rece:Zao mi je Prometeju,ali ja se moram pokoriti Zevsovoj volji.Moraces trpeti glad,zedj i studen ,ali neka te utesi misao da bez tebe ljudi sigurno bili unisteni.
Nakon tih reci Hefest ode a Prometej ostane prikovan uz stenu koja se nadvijala nad dubokom provalijom.Prometej je morao trpeti vise od gladi i zedji.Svakoga dana doletao je ogromni orao strvinar,svojim pandzama kidao mu utrobu i kljuvao jetra ostrim kljunom.Jetra bi Prometeju nocu zarasla i on je iznova morao trpeti strahovito mucenje.
Jednog dana Heraklo ugleda orla kako muci bespomocnog Prometeja.S dopustenjem svoga oca Zevsa Herklo ubi pticu i rskine lance kojima je Prometej bio zakovan.Sad si slobodan Prometeju!-viknu Zevs sa planine Olimpa.
Prometej podignu pogled prema nebu i odgovori:Da,slobodan sam,ali dopusti da zauvek ostanem na ovoj planini.Neka se svaki put kada bace pogled ljudi sete mene-boga koji im je doneo vatru.
U sledecem trenutku Prometej se pretvori u ogromnu stenu.

GRCKI MITOVI




vise o grckim mitovima -Prometej, mozete naci OVDE.












sledecih nekoliko postova je posveceno grckoj mitologiji

BITKA BOGOVA

U pocetku nije bilo bogova.Nije bilo nicega osim haosa,prazna crna bezdana.Iznenada iz praznine se pojavila Majka Zemlja, a pratio ju je Tartar ili Pakao.Zatim se pojavila Noc,pa Ereb,prapocetna tama,a zatim i Eros,bog ljubavi.I tako je zapocelo vreme bogova.

Majka Zemlja rodila je Urana,nebo,sva mora i planine,pa Hemeru,svetlo dana,i Etera,prozirnu modrinu koja je okruzila svet i podarila mu zivot.Majka Zemlja i Uran imali su dvanaest titana,sest muskih i sest zenskih bica,tri jednooka kiklopa i tri storuka giganta.Uran je postao ljubomoran na Krona,svoga sina ,najmocnijeg medju titanima.Njihovo je suparnistvo dovelo do mrznje a mrznja do sukoba.Kron je u borbi ranio svoga oca i Uran je morao uzmaknuti.

Krone!-uzviknuo je Uran .Doci ce vreme i tvoj ce sin s prestola zbaciti tebe,kao sto si zbacio mene!

Krv je kapala iz Uranove rane dok je bezao pred sinom i iz svake kapi rodilo se po jedno besmrtno bice.Bili su to giganti i Erinije.

Kad je tako svrgnuo Urana,Kron je poceo vladati svetom.Sumnjao je u sve i svakoga i bojao se da ne izgubi prestolje i vlast.Zbog toga je okovao kiklope i storuke gigante.Titane je utamnicio u dubini zemlje.Zena Reja radjala mu je decu a Kron bi svako svoje dete progutao cim bi se rodilo.

Oh Krone! -plakala je Reja.Kako mozes biti tako okrutan?

Suti!-odgovarao je Kron.Ja sam stitim sebe od Uranova prorocanstva da ce me s prestola zbaciti moj sin.Ali kako da mu to podje za rukom kad sam ga zatvorio u svoj zeludac.

Reja je dugo ocajavala,a zatim odlucila kazniti muza zbog svoje okrutnosti.Rodila je sina i dala mu ime Zevs.U tiho doba noci otisla je na otok Kretu i sakrila onde bebu u nekoj spilji.Hitro se vratila u palatu na planini Olimpu i predala Kronu kamen umotan u pelene.

Evo deteta koje se upravo rodilo.-rekla je pretvarajuci se da place.Uveren da je to beba Zevs,Kron je bez reci progutao kamen.Godine se prolazile.Zevs je postao jak i lep.Kad je odrastao doznao je za svoje poreklo i odlucio okoncati okrutnu vladavinu svoga oca.Brojnu njegovu bracu i sestre-Hestiju,Demetru,Hada i Posejdona-Kron je jos uvek drzao utamnicene u svom zelucu.Zevsu je bilo jasno da ih sve mora osloboditi.Zevsu pritekne u pomoc Majka Zemlja.Dade Kronu da jede biljku koja izaziva grceve,i on ne shvatajuci sta se dogadja,povrati svoje sinove i kceri.Na Kreti bogovi ujedine svoje snage i i krenu u napad da osvoje Olimp.

Borba potraja punih deset godina.Kiklopi,storuku giganti i cetiri titana borili su se na strani Zavsa, a ostali ostanu verni Kronu.Na kraju Kron je bio porazen i prognana na daleko ostrvo.nakon sto je Kronu oduzeo vlast Zevs odluci vladati Zemljom.Posejdonu pripadne more,Hadu podzemno carstvo, a na presto sede Zevs,vladar neba i zemlje.Zevs je imao puno zena.Hera ,njegova sestra ,postane mu zakonitom zenom.Imao je brojnu decu: Apolona ,boga umetnosti i poezije,Aresa boga rata,Atenu boginju mudrosti,Afroditu ,boginju lepote,Hefesta,hromog boga vatre,Artemidu,boginju lova , i hermesa ,glasnika bogova.Svi oni sudelovali su u uzbudlijivim dogadjajima izmedju neba i zemlje.