BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

K2







Poručnik Britanske Kraljevske inžinjerije Tomas G. Montgomeri, 1856. godine merio je visine vrhova u Kašmiru. Vrhovima, čija imena meštani nisu znali, dao je prefiks "ka” (od Karakoruma), a brojevi pored davani su gledajući od zapada prema istoku. Varirali su izmedju 8.591 i 8.619 metara. Aritmetička sredina iznosila je 8.611 metara.
Kapetan Henri Hevesen Godvin-Ostin (1834-1923) se 1857. godine priključio Montgomeriju u premeravanju Kašmira. Organizovao je 1861. godine prvu ekspediciju u srce Karakoruma na Baltoro glečer. Verovatno je bio prvi Evropljanin koji je tu stigao.
Čak je indijski Kartografski zavod vrh K 2 nazvao po vodji ove ekspedicije. Poslednjih godina sve cesce je u upotrebi naziv Cogori sto na Balti jeziku znaci: Cogo - velika, ri - planina i mnogo redje Lamba Pahar na kasmirskom jeziku. Tako ga zovu stanovnici koji zive u podnozju planine. Dugo se vrh nazivao i Dapsang. Medjutim kasnije je utvrdjeno da se visoravan po kojoj je dobio ime nalazi 150 km juzno od vrha i da nema nista zajednickog sa vrhom.

USPON NA K 2 PREKO JUGOISTOCNOG GREBENA (Abruzzi Spur) Prvi su ga ispenjali Italijani 1954. On je najblizi "normalnoj" ruti na K2, ali je i dalje veoma tezak i statisticki najopasniji. Ruta pocinje sa oko 1000 m penjanja preko slabo pricvrscenih gomila sitnog kamenja na strmini sa znacajnom opasnosti od lavina od stena koje padaju iz Kampa 1 i vise. Kamp C-1 se podize na visini od 6.050 m. C1 je izlozen ali relativno siguran, sa malo ili nezabelezene opasnosti od lavina. Penjanje na C2 ukljucuje i 50-metara siroku pukotina nazvanu kucni dimnjak (House’s Chimney) koja je sad kao paukova mreza od starih uzadi. Kamp C-2 podize se na visini od 6.700 m. C-2 je zaklonjen velikom stenom, ali moze biti ekstremno (izuzetno) vetrovito i hladno. C2 do C3 je pretezno tehnicka sekcija penjanja, sa oko 400 metara vertikalnog i skoro vertikalnog penjanja na mesaniim stenama i ledu u regionu poznat kao "Black Pyramid" (Crna piramida). Na vrhu piramide (Black Pyramid), kamp C-3 je tradicionalno smesten na Ramenu (Shoulder) na visini od 7.200 m. Mada je vise horizontalan teren (snezna polja sa oko 30 stepeni), on je naklonjen opasnosti od lavina i izuzetnom vetru u levku izmedju K2 i Broad Peak. Od C-3 do C-4 je dug put po snegu do ramena (Shoulder), tipicno ostvaren bez fiksiranja uzeta. Osnovna opasnosti od lavina u ovoj oblasti je sabijanje velikih sekcija Ramena (Shoulder) (nekad mozete osetiti da se pomera ispod vas). Fiksne veze ne mogu da vas zastite od ogromnih lavina koje se dese kada sekcija od Ramena (Shoulder) odvoji, pa je bolje da prelazite ovaj deo brzo i lagano. Kapm C-4, se postavlja na bilo kojoj visini od 7.600 do 7.900 metara na Ramenu (Shoulder). Do vrha K-2 8.611 m potrebno je jos dobrih 16-22 sati. Na vrh se polazi izmedju 22 hi 1 h. Potrebno je poneti uze od 4-5 mm za Tesnac (uzano grlo, Bottleneck), jedan 100-metara uzani kuloar na 8300 metara gde je 80-90 stepeni. Ako je vetrovito i hladno, led u ovom kuloaru moze napraviti izuzetno tesko i izazovno penjanje. Bar 10 penjaca koji su umrli na K2 izgubili su zivote u Tesnacu.

0 коментара: