BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

ne toliko friske vesti Rumunija

Predsednik Rumunije Trajan Basesku izjavio je danas da će Rumunija pred Medjunarodnim sudom pravde braniti stav da je Kosovo deo Srbije.

Rumunija će se i nadalje ubrajati u države koje ne priznaju samostalnost pokrajine Kosovo", izjavio je danas Basesku koji je boravio u nezvaničnoj poseti Kladovu.

Basesku je naglasio da će Rumunija podržati deblokiranje i potpisivanje sporazuma o pridruživanju izmedju Srbije i EU, ali i da ulaže sve napore da se liberalizuje vizni režim sa Unijom.

On se osvrnuo i na položaj rumunske nacionalne manjine u Srbiji, naglašavajući da im je potrebno obezbediti sva prava koja imaju nacionalne manjine drugih naroda koji žive u Rumuniji.

"Pokušavamo pristojno i skromno da ubedimo naše prijatelje iz Srbije da rumunska manjina treba da uživa sva kulturna i obrazovna prava kao i prava na verospovest. To je sve ono što i mi obezbedjujemo i garantujemo srpskoj manjini u Rumuniji", naglasio je Basesku.

Rumunski predsednik istakao je da Rumunija i Srbija imaju veoma dobre odnose i ocenio da je rumunska manjina most koji povezuje Beograd i Bukurešt.

0 коментара: