BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Jos jedan prirodan fenomen







Pomracenje Sunca
Pomracenje Sunca se desilo 22.jula 2009.godine


Na hiljade Japanaca, Amerikanaca, Evropljana i Kineza još prije nekoliko mjeseci rezervisalo je sobe u hotelima...
Stotine milona stanovnika velikog dela Azije imali su priliku da posmatraju najduže pomračenje Sunca u ovom veku.

Pomracenje je pocelo na zapadu Indije i bilo vidljivo u pojasu širokom oko 250 kilometara koji se kretao preko Indije, Bangladeša, Nepala, Butana, Mjanmara i Kine, u najdužem trajanju od 6 minuta i 39 sekundi nad Pacifikom, prenela je agencija Reuters, pozivajući se na obaveštenje američke svemirske agencije NASA.

Tačno u 6 časova i 23 minuta po lokalnom vremenu, nakon svitanja, noć je ponovo pala na indijsku državu Gudžarat u zapadnom delu zemlje i potom se pojasom dugim 15.000 kilometara i širokom 250 kilometara širila sve do južnih japanskih ostrva Rjukju.
U jednoj slabo naseljenoj zoni na Pacifiku, Mesec je potpuno zaklonio Sunce čitavih šest minuta i 39 sekundi, što je svojevrstan rekord koji neće biti oboren sve do 2132. godine. U Indiji mrak je trajao kraće, odnosno tri do četiri minuta, a u Šangaju u Kini, na primer, oko pet minuta. Pomračenje Sunca snažno je podstaklo trgovinu i turizam i u Indiji i u Kini gdje postoje najbolji uslovi za posmatranje tog fenomena.
Uprava Parka skulpture u Šangaju koji predstavlja najbolje mjesto za posmatranje u gradu, saopštila je da je za 22. juli prodala 2.000 ulaznica sa specijalnim naočarima i majicama proizvednim povodom tog događaja.
Na hiljade Japanaca, Amerikanaca, Evropljana i Kineza još pre nekoliko mjeseci rezervisalo je sobe u hotelima.
U Indiji, agencija "Koks end Kings" iznajmila je boing 737-700 koji je prije zore poletio iz Nju Delhija, "presreo" totalno pomračenje na visini od 12.500 metara i letio dalje prema istoku do države Bihar.
Sedišta u avionu koja se nalaze na strani izlazećeg sunca prodata su po ceni od 1.200 eura. U svetom indijskom gradu Kurukšetri, na sjeveru zemlje, očekivan je dolazak oko 1,5 miliona hinduističkih hodočasnika da bi se tokom pomračenja kupali u vodama lokalne reke u cilju "oslobađanja duše".
I u Indiji i u Kini u pričama i mitovima pomračenje Sunca predstavlja se kao najava srećnih, ali i loših događaja.

0 коментара: