BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Kotor fotografije



Uske uličice, fascinantni trgovi, crkve i palate, glavni su adut Kotora. Ali, umesto peščanih plaža, naići ćete na male, ali funkcionalne betonske molove.
Kotor se nalazi na severu crnogorske obale, u najzavučenijem delu Bokokotorskog zaliva. Danas se širi oko zidina starog grada, koji je glavna atrakcija Kotora, i pod zaštitom je UNESCO-a.
Sam zaliv je najdublji prirodni fjord u Sredozemnom moru, a pejzaž okoline Kotora je spektakularan, sa okomitim liticama na samoj obali mora.
U stari grad se može ući kroz 3 kapije: Morska vrata (glavna kapija) današnji oblik dobila su u 16. veku, za vreme mletačkog providura Bernarda Renijera, kada je more dopiralo sve do ulaza. Građena su u renesansno-baroknom stilu, i okružena su masivnim kamenim blokovima, od kojih su sastavljeni i okolni kameni stubovi. Severna vrata su znatno manja od Morskih, i sagrađena su 1450, sa lančanim mostom preko reke Škudre. Južna vrata (Vrata od Gurdića) nisu imala samo jednu kapiju kao Morska i Severna, već čitav sistem od tri pojasa kapija iz različitih perioda gradnje.
Trg od oružja je glavni i najveći gradski trg, a ime je dobio u mletačko doba kada se na njemu popravljalo i skladištilo oružje. Na Trgu se nalazi Toranj za sat, Providurova (Kneževa) palata, zgrada Arsenala, Napoleonovo pozorište, i Kula gradske straže. Toranj za sat zauzima centralno mesto na Trgu od oružja, i nalazi se naspram glavnih gradskih vrata. Sagrađen je u 17. veku, a ispod Tornja od sata nalazi se Stub srama, gde su osuđenici bili javno kažnjavani. Palata Beskuća nastala je sredinom 18. veka i pripadala je nekada siromašnoj porodici Beskuća koja je uspela da se izdigne i dobije plemstvo. Porodična legenda kaže da je konte Jozo Beskuća nameravao da u svom posedu ima sto kuća, pa da nakon toga promeni prezime u Stokuća, ali mu to nije pošlo za rukom. Palata je jednostavne forme bez mnogo dekorativnih elemenata. Palata Bizanti jednom je fasadom okrenuta ka Trgu od oružja, a drugom prema ulici koja vodi ka Trgu od brašna. Sagrađena je u 14. veku, a nakon zemljotresa 1667. joj je dodato severno krilo. Na južnom krilu stoji grb sa inicijalima vlasnika Nikole Bizantija. Trg od brašna dobio je ime po magacinima za brašno koji su se tu nekad nalazili, a na njemu se danas nalaze palate plemićkih porodica Pima i Buća. Trg Svetog Tripuna - Na ovom trgu nalaze se zgrade najvažnijih institucija: zgrada Opštine, Biskupija, Istorijski arhiv, Zavod za zaštitu spomenika kulture, i katedrala Sv. Tripuna. Katedrala Svetog Tripuna - romanička crkva, nastala je 1166. godine na mestu na kojem se nalazila manja crkva iz 9. veka. Nekoliko puta je renovirana nakon zemljotresa 1667. Palata Drago građena je u 14. i 15. veku, u gotskom stilu. Danas je u palati Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture.
Biskupija je najstarija institucija u Kotoru, i nalazi se neposredno uz katedralu Svetog Tipuna, a pripadala je porodici Drago. Česma Karampana potiče iz 17. veka, i nekada je bila jedini izvor slatke vode u gradu. Ostale crkve - Crkva Sv. Luke (1195), Crkva Svetog Nikole (1909), Crkva Blažene Ozane (1221), Crkva Svete Klare (18. vek), Crkva Svetog Mihaila (15. vek) Zgrada Arsenala nalazi se u severoistočnom uglu Trga od oružja, koji je po njemu i dobio ime. Zgrada Napoleonovog pozorišta sagrađena je u 18. veku, a francuske okupacione vlasti su zgradu preuredile 1810. i pretvorile je u stalno pozorište.

0 коментара: